Після завершення останньої виборчої кампанії зафіксовано значне збільшення звернень громадян до Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової з приводу захисту їх особистих прав. Про це ForUm’у повідомили в прес-службі Омбудсмена.

Зокрема, значні скарги - на діяльність правоохоронних органів. В 2005 році в порівнянні з 2004-м їх збільшилося майже на 21 відсоток - з 6640 до 8005.

Десятки телеграм поступило на адресу Уповноваженого за останні три роки від депутата Болградської районної ради Дмитра Тащи з приводу його незаконного переслідування працівниками правоохоронних органів Одещини. Остання, щойно отримана телеграма від Дмитра Александровича, підвела підсумок під зусиллями українського Омбудсмена захистити правду і закон.

«Мною на Вашу адресу, - мовиться в телеграмі на ім'я Ніни Карпачової, - неодноразово посилалися повідомлення з приводу твореного беззаконня з боку працівників Болградського районного відділення міліції, районної і Одеської обласної прокуратур, а також слідчого управління УМВС України в Одеській області. Кримінальну справу тричі закривали на підставі п.2 статті 6 КПК України».

«Проте під тиском зацікавлених осіб, у тому числі і деяких народних депутатів, слідство у справі поновлювалося. При цьому порушувалися терміни досудового слідства без продовження термінів вищестоящими інстанціями. Грубо ігнорувалися Конституція України, норми Кримінально-процесуального кодексу, що давало можливість цим особам продовжувати беззаконня, а також незаконно позбавити мене свободи більш ніж на два з половиною роки», - сказано в листі.

«Але справедливе і об'єктивне втручання Вашого відомства сприяло проведенню слідчих дій міліцією в рамках чинного законодавства. Завдяки Вашому оперативному професійному втручанню кримінальна справа відносно мене закрита за відсутністю в моїх діях складу злочину. Тим самим припинено трирічне знущання наді мною!», - мовиться в телеграмі.

Народний обранець, протестуючи проти розкрадання пшениці з місцевого комбінату хлібопродуктів і виступаючи проти сфальсифікованих схем купівлі-продажу самого підприємства, потрапив майже на три роки за грати. 3 серпня 2004 року Приморський районний суд міста Одеси засудив Дмитра Тащи на сім років позбавлення волі.

При цьому затриманому довелося пережити довгі місяці очікування з приводу вирішення своєї долі, оскільки слідчі дії проводилися без жодного допиту Тащи, з'ясування обставин і причин його затримання.

Верхом цинізму в цій грубій нарузі над народним обранцем стало приховування від затриманого повідомлення про смерть його батька. 3 червня 2004 року не витримало серце в Олександра Миколайовича Тащи: так і пішов з життя, не дочекавшись сина з в'язниці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351