Делегація місії Парламентської асамблеї Ради Європи задоволена ходом підготовки парламентських виборів в Україні. Про це заявила голова місії Ренате Вольвенд на прес-конференції у четвер в Києві після закінчення роботи місії.

" Ми задоволені підготовкою до майбутніх виборів. Майже всі, з ким ми зустрічалися, висловили впевненість, що процес виборів буде прозорим", - сказала Вольвенд.

Проте, Вольвенд відзначила, що "є певні моменти, які нас непокоять ". До таких моментів вона віднесла той факт, що досі остаточно не сформовані виборчі комісії, оскільки партії не надали для роботи в них своїх кандидатів. "Ми закликаємо всі політичні партії виконати своє зобов'язання і направити своїх кандидатів для роботи в комісіях (виборчих – ред .)", - сказала Вольвенд, передає «Інтерфакс-Україна» .

Голова місії також відзначила, що делегація ПАРЄ стурбована і тим фактом, що під час парламентських виборів виборчі дільниці будуть перевантажені, і сподівається , що Центральна виборча комісія зробить все, щоб зменшити навантаження на дільниці 26 березня. Вольвенд також висловила надію, що Верховна Рада зробить все, щоб забезпечити "демократичний хід цих виборів".

Говорячи про свободу преси і засобів масової інформації Вольвенд відзначила, що в порівнянні з попередніми президентськими виборами 2004 року, свобода преси значно покращала, проте вона шкодує, що рекомендація ПАРЄ
про створення в Україні суспільного телебачення не виконана.

Вольвенд також повідомила, що місія ПАРЄ у складі 50 осіб приїде до України перед парламентськими виборами 24 березня.

Відповідаючи на питання, якою буде реакція ПАРЄ у випадку, якщо буде здійснений в Україні сценарій розпуску нового парламенту, член делегації Ханне Северінсен сказала: "Якщо це відбудеться, якщо не буде можливості сформувати більшість, то парламент буде розбещений і це відповідатиме Конституції. Ми не втручатимемося в ситуацію".

Раніше ForUm повідомляв, що відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка з комісаром Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

Як повідомляє прес-служба голови Української держави, під час зустрічі були обговорені перспективи європейської інтеграції України, питання, пов'язані зі вступом України до СОТ, а також політична ситуація в Україні напередодні виборів.

Ющенко підкреслив, що українська влада створює всі необхідні умови, щоб вибори 26 березня відбулися на належному рівні. «Як глава держави я гарантую проведення виборів відповідно до норм і стандартів ОБСЄ», – заявив Президент.

Під час зустрічі Ющенко відзначив, що Україна задоволена позитивною динамікою, досягнутою у відносинах Україна – Європейський Союз останнім часом, і зацікавлена в її подальшому нарощуванні.

Крім того, Ферреро-Вальднер і Ющенко обговорили питання створення зони вільної торгівлі Україна – ЄС.

Раніше ForUm повідомляв, що Президент України Віктор Ющенко вважає, що вибори 26 березня стануть «великим іспитом для української нації». «Як Президент, я морально підтримуватиму всі демократичні сили», – заявив глава держави під час зустрічі з німецькими і польськими журналістами.

Ющенко підкреслило, що українська влада гарантує, що «це будуть перші чесні, демократичні вибори».

Президент також переконаний, що сьогодні важливим завданням для демократичних сил України є «навчитися солідаризуватися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

628