Причиною загибелі 34 птахів Одеського зоопарку є смертельний для людини штам вірусу пташиного грипу H5N1. Про це повідомив директор лабораторії ветеринарної медицини Артур Абрамов.

Він зазначив, що спочатку забила на сполох служба ветмедицини Одеської області: збільшився мор птахів в Одеському зоопарку - фазанів, різних видів курей. "У крові ще живих птахів виявлені антитіла до вірусу Н5, його швидко доставили до нас і ми виявили... копію ДНК вірусу H5N1", - повідомив директор лабораторії ветмедицини.

"Ми виявили цей патогенний вірус в Одеському зоопарку. Ми підтвердили це захворювання. Вірус, який виявили - це той вірус, який був у Криму - H5N1", - підкреслив Абрамов, передає «ЛІГА».

Нагадаємо, 28 лютого 2006 року виконавчий комітет Одеської міської ради ввів карантин на території комунального підприємства "Одеський зоологічний парк загальнодержавного значення". Карантин введений у зв'язку з розповсюдженням високопатогенного грипу птиці у світі і в Україні зокрема.

Раніше ForUm повідомляв, що уряд України розробляє комплекс заходів щодо запобігання можливого розповсюдження високопатогенного грипу птиці у зв'язку з весняною міграцією.

"Ми напрацьовуємо цілий комплекс заходів, необхідних для запобігання можливого спалаху високопатогенного грипу птиці у зв'язку з міграцією перелітних птахів вже у зворотному напрямі", - сказав віце-прем'єр-міністр України Юрій Мельник журналістам.

За його словами, ці заходи не є новими і практикуються в більшості країн, які зіткнулися з проблемою пташиного грипу або які роблять зусилля з його недопущення.

Мельник відзначив, що необхідно перш за все ввести в усіх господарствах ізольований режим утримання птиці, оскільки її контакт з дикими птахами є основною причиною розповсюдження високопатогенного грипу.

"Найголовніше, ми повинні не допустити контакту домашньої птиці з дикими. З цього треба починати, з елементарних заходів, яких потрібно суворо дотримуватися", - сказав віце-прем'єр.

Він також повідомив, що зараз уряд обговорює можливості утримання альтернативних видів птиці і тварин в підсобних господарствах громадян у населених пунктах Криму, де був зафіксований пташиний грип і знищена домашня птиця.

"Ми знаємо, як постраждав кожний двір, і ми маємо дати людям можливість через придбання молодняку птиці або тварин утримувати альтернативні види тварин у своїх господарствах", - сказав віце-прем'єр.

Він також відзначив, що Україна поки не визначилася з питанням про вакцинацію птиці від високопатогенного грипу до проведення необхідних досліджень щодо ефективності такої вакцини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317