До середини XXI століття на Землі внаслідок істотного зменшення повного потоку сонячного випромінювання відбудеться глобальне зниження температури до стану глибокого похолодання. Таку думку висловив в інтерв'ю співробітник Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії Російської академії наук (РАН) Хабібулло Абдусаматов.

"Глобальне зниження температури вже спостерігалося у всій Європі, в Північній Америці і Гренландії під час маундерівского мінімуму сонячної активності в 1645-1705 роках. В Голландії тоді замерзли всі канали, а в Гренландії внаслідок настання холоду люди були вимушені залишити частину поселень", - розповів учений, додавши, що в середині XXI століття очікується подібне глобальне зниження температури, передає РІА «Новини».

Абдусаматов нагадав, що довготривала паралельна зміна варіацій 11-річних і вікових коливань сонячної світимості робить безпосередній вплив на зміну кліматичних умов на Землі. Аналіз цих коливань показав, що в даний час Земля вже досягла стадії максимуму глобального потепління. Далі, відповідно до очікуваного подальшого паралельного спаду сонячного випромінювання, наступить повільне зниження глобальної температури Землі.

"Найістотнішою подією ХХ століття в житті Сонця було загалом поступове підвищення кількості випромінюваної ним енергії, і як наслідок - спостережуване глобальне потепління клімату, що є рядовою (а не аномальною) подією в житті Землі, оскільки глобальні потепління, аналогічні сучасному, а також і глобальні похолодання, спостерігалися і раніше", - відзначив він.

На його думку, початок зниження глобальної температури Землі можна чекати в 2012-2013 році. В 2035-2045 році сонячна світимість досягне мінімуму, а слідом за цим з відставанням на 15-20 років наступить черговий кліматичний мінімум - глибоке похолодання клімату Землі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

739