Європейський Союз не проти купувати російський газ на кордоні Росії та України, а не на західному кордоні України з ЄС, як це відбувається за наявною схемою.

Про це на брифінгу в Єврокомісії заявила Сабін Бергер - прес-секретар комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера.

«Зміна пункту постачання газу на східну Україну європейськими компаніями - це комерційна справа. Тому це мають обговорювати самі компанії. Але ми вважаємо, що це може бути, і повинна бути можливість для реалізації такої ідеї», - сказала Бергер, повідомляє «УНІАН».

За нинішньою схемою «Газпром» продає свій газ європейським компаніям на західному кордоні України, де він переходить у власність європейських компаній-імпортерів, й сплачує Україні збір за транзит газу через її територію. Київ пропонує, щоб європейські компанії купували газ на східному кордоні України, і самі платили Україні транзитні кошти.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в листі на ім'я президента Росії Володимира Путіна цього тижня відзначив готовність ЄС надавати інформацію про обсяги газу, який перетинає західний кордон України і ЄС. При цьому він зажадав від України та Росії, щоб і вони надавали інформацію про обсяги газу, який перетинає російсько-український кордон і транспортується через українську територію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98