Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу сподівається, що Росія не припинить постачання природного газу, поки не завершені тристоронні консультації між ЄС, Україною і Росією.

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії з посиланням на лист Баррозу президентові Росії Володимиру Путіну.

«Важливо, щоб усі сторони продовжували брати участь в цьому процесі конструктивно, а також домовилися про майбутню ціну, яка відображає ринкові умови. Поки тривають тристоронні переговори, постачання газу не має припинятися. Я розраховую, що Російська Федерація дотримуватиме своїх зобов'язань», - зазначив президент Єврокомісії.

Він переконаний, що у разі прийняття рішення Російською Федерацією про припинення постачання газу, згідно із наявними домовленостями, Москва заздалегідь задіює механізм раннього попередження, повідомляють «Українські новини».

«Європейський Союз очікує, що всі сторони залишаться надійними і відповідальними партнерами з постачання і транзиту газу, що у їхніх власних інтересах», - наголосив Баррозу.

Він також закликав до обміну даними з газовимірювальних станцій Росії, України та ЄС про потоки газу, підкресливши, що ЄС готовий надавати такі дані двом іншим сторонам.

Нагадаємо, другий раунд тристоронніх переговорів з газового питання між Росією, Україною та Європейським Союзом відбудеться у Берліні 26 травня.

Перший раунд переговорів відбувся 2 травня у Варшаві.

Російський газовий монополіст «Газпром» відправив офіційне повідомлення Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» про перехід на передоплату і виставив попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 млрд доларів, виходячи з ціни на російський газ 485,5 долара за 1 тис. куб. м.

«Газпром» зазначив, що прострочений борг «Нафтогазу» нині становить 3,508 млрд доларів і це є досить вагомою й об'єктивною причиною для застосування відповідного положення контракту про передоплату.

Україна готова погасити в 10-денний термін борг за російський газ у разі повернення до $268/тис. куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24