Уряд схвалив пропозицію Міненерго про продаж високоякісної нафти українського видобутку за ціною, що на 15% нижча від ринкової. Це випливає з постанови КМУ № 1064 «Про порядок організації та проведення біржових торгів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу», ухваленої 16 травня, повідомляє «УНН».

Одночасно Міністерство фінансів виступало за скасування знижувального коефіцієнта, щоб «не допустити заниження стартової ціни нафти і газового конденсату та оподаткування доходів». Мінфін також наполягав на встановленні мінімального обсягу імпортної поставки для розрахунку цін на українську нафту у розмірі 20 тис. т. Однак у фінальній версії документа цей поріг знижено до 5 тис. т. Це спрощує можливості для маніпуляції цінами, вважають експерти.

«Щоб встановити потрібну вартість української нафти, НПЗ необхідно буде домовитися про завезення на вигідних цінових умовах партії всього в 5 тис. тонн імпортної сировини. Це два потяги, майже вдвічі менше від поточної добової потреби заводів. Провести таку операцію простіше і вчетверо дешевше, ніж закупити 20 тис. т», - пояснило джерело в трейдерських колах.

Заплутує процедуру ціноутворення і запропонований Міненерговугілля розширений перелік сортів нафти, які можуть бути використані для визначення вартості української сировини. Раніше для цих цілей бралися марки Urals і Azeri Light. Тепер використовуватимуться котирування та «інші сорти легкої нафти Каспійського регіону».

Знизити ціну нафти для НПЗ допоможе ініціатива щодо механізму ціноутворення на українську сировину за відсутності імпорту нафти. Для таких розрахунків пропонується застосовувати понижувальний коефіцієнт 0,85 до середнього значення ціни нафти сорту Brent на європейському ринку. В чинному порядку стартова ціна на українську нафту в цьому разі встановлюється на рівні середнього котирування Urals на Північному Заході та в Середземномор'ї, що значно вище, ніж за новою схемою.

За даними галузевого порталу OilNews, проект нового порядку проведення аукціонів був підготовлений під керівництвом нового заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Діденка за день до виїзного засідання Кабінету Міністрів України у Вінниці 16 травня 2014 р. На цьому засіданні проект документа вніс «з голосу» міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Сам Діденко зайняв пост у міністерстві тільки 7 травня.

Аукціони з продажу енергоресурсів держкомпаній («Укрнафта» та «Укргазвидобування») були впроваджені у 2000 р. З 2006 р. єдиним покупцем української нафти на них є група «Приват», яка переробляє її з 2008 р. на Кременчуцькому НПЗ «Укртатнафта».

«Приват» також здійснює оперативне управління найбільшим видобувачем цієї нафти компанією «Укрнафта». Провідні ролі в управлінні «Укрнафтою» та «Укртатнафтою» у «Привату», незважаючи на наявність великої державної участі (в особі НАК «Нафтогаз України») у цих компаніях, в результаті проведення зборів акціонерів цих нафтокомпаній взимку 2010 р. На цих зборах «Нафтогаз» проголосував за розширення повноважень міноритарних акціонерів, захист їхніх прав в «Укрнафті» і, по суті, легалізував результати рейдерського захоплення «Укртатнафти». Від «Нафтогазу України» участь у цих зборах санкціонував заступник голови правління Діденко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55