Інтерес інвесторів до випущених Мінфіном облігацій на зовнішніх ринках капіталу в сумі 1 мільярд доларів на термін 5 років забезпечують гарантії США, а не довіра до України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст Олексій Плотніков.

«Ясна річ, що якщо гарант - США, то в цьому випадку має місце довіра до Сполучених Штатів Америки, а не до того, хто випускає. В принципі, Штати обіцяли Україні допомогу. Ось вони і зробили її шляхом надання гарантій на випуск облігацій. Я не бачу в цьому нічого надзвичайного та екстраординарного. І не бачу в цьому особливої довіри до України. Це міждержавна домовленість, де США виконують взяті на себе зобов'язання гарантувати випуск Україною облігацій на певну суму. Це рутинне явище, а не котирування нинішнього уряду», - пояснив він.

У той же час, за словами експерта, купівля інвесторами держоблігацій під виплату газових боргів могла б продемонструвати певний ступінь довіри, однак він сумнівається, що патріотичні почуття додадуть інтересу до цього інструменту. «У нас в країні випускали багато внутрішніх облігацій. Ті, хто працює на фінансовому ринку, їх купували. Можливо, вони скористаються і цим інструментом. Але не думаю», - зазначив Плотніков.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, підписка на облігації склала 3,4 млрд доларів.

«Такі умови фінансування на міжнародних ринках капіталу є найкращими за всю історію існування нашої країни і є потужним сигналом підтримки спільнотою інвесторів змін в Україні. Ефективна підтримка з боку США дозволила розширити коло інвесторів для України й надає можливості створення і побудови нової політики зовнішніх запозичень як для держави, так і для корпоративного сектора», - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

17