Випуск облігацій на $1 млрд свідчить про довіру інвесторів до США, а не до України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Якщо б ми могли продавати їх без гарантій, то зробили б це. Адже продаж облігацій під гарантії означає продаж з меншим відсотком. Відповідно, гарантія США тут важлива», - пояснив експерт, коментуючи той факт, що Міністерство фінансів України здійснило випуск облігацій на зовнішніх ринках капіталу в сумі 1 мільярд доларів США терміном на 5 років під гарантії Сполучених Штатів Америки.

Крім того, на думку економіста, популярність так званих «газових» облігацій могла б продемонструвати зацікавленість інвесторів в Україні.

Жолудь зазначив, що ініціатива Кабінету Міністрів України випустити державні облігації на суму 2,160 млрд дол. для погашення боргу НАК «Нафтогаз України» за імпортований в Україну російський газ може спрацювати, але для цього уряду варто багато що врахувати.

«Все залежатиме від умов. У будь-якого цінного паперу є певні ризики і прибутковість. Якщо інвестора не влаштовують або ризики, або дохідність, він не купує. Поки що немає детальної інформації про те, як вони повинні працювати», - сказав він. У той же час Жолудь не виключає, що популярності інструменту якоюсь мірою може додати почуття патріотизму внутрішнього інвестора. «Цього виключати не можна, але й розраховувати особливо теж не варто», - пояснив він.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, підписка на облігації склала 3,4 млрд доларів.

«Такі умови фінансування на міжнародних ринках капіталу є найкращими за всю історію існування нашої країни і є потужним сигналом підтримки спільнотою інвесторів змін в Україні. Ефективна підтримка з боку США дозволила розширити коло інвесторів для України й надає можливості створення і побудови нової політики зовнішніх запозичень як для держави, так і для корпоративного сектора», - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29