Завдяки дії органів прокуратури в Україні реабілітовані вже 72 людини, які були незаконно притягнуті до кримінальної відповідальності з політичних мотивів або в результаті вибіркового правосуддя, повідомили Forum'у в прес-службі Генеральної прокуратури.

Робота з перевірки судових рішень стосовно осіб, незаконно притягнутих до кримінальної відповідальності з політичних мотивів або в результаті вибіркового правосуддя, перебуває під особистим контролем виконувача обов'язків генерального прокурора України Олега Махніцького.

Зазначена робота була розпочата на підставі постанови Верховної Ради України від 20.02.2014 р. «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі людей» і наступних актів. З метою відновлення порушених прав громадян органи прокуратури активно використовують усі передбачені кримінальним процесуальним законом повноваження.

Так, наразі за участю прокурорів заходів реабілітаційного характеру вжито щодо 72 громадян. Як результат, конституційні права цих людей повністю відновлені. Загалом, за результатами роботи з реабілітації осіб, безпідставно притягнутих до кримінальної відповідальності, на стадії досудового слідства закрито за реабілітуючими підставами 240 кримінальних проваджень, внаслідок відмови прокурорів від обвинувачення судами закрито провадження щодо 20 осіб, стосовно 2 осіб - за заявами прокурорів про перегляд судових рішень за обставинами, що знову з'явилися.

Робота в цьому напрямі триває. Генеральною прокуратурою вживаються вичерпні заходи для відновлення порушених конституційних прав громадян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47