Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає несправедливим підвищення «Газпромом» ціни на газ для України і не підтримує вимоги російського концерну щодо сплати Києвом рахунків наперед. Натомість він переконаний, що Україна повинна платити 350-380 доларів за тисячу кубів.

Про це він заявив в опублікованому у четвер інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ціна 485 доларів (за тисячу кубометрів. - Ред.), яку вимагає «Газпром», несправедлива», - сказав Еттінгер, назвавши «неприйнятним» скасування «Газпромом» знижки на газ за перебування в Криму Чорноморського флоту.

Прийнятною, на його погляд, була б ціна в 350-380 доларів за тисячу кубометрів газу. Приблизно така, за даними єврокомісара, на сьогодні ціна на газ в ЄС, повідомляє «Укрінформ».

Еттінгер закликав Україну сплатити рахунки за отриманий з Росії газ, а «Газпром» - продовжувати постачати паливо без вимог попередньої оплати.

Єврокомісар висловив сподівання, що з'ясувати відкриті питання в актуальному газовій суперечці між Києвом і Москвою за посередництва ЄС вдасться до кінця травня. З українським і російським міністрами з питань енергетики у Еттінгера заплановано ще дві зустрічі, поінформував він.

Таке спірне питання, як прописані в договорі зобов'язання щодо мінімального обсягу закупівлі Україною російського газу, він порадив вирішувати в арбітражному суді.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна в десятиденний термін заплатить за російський газ, якщо «Газпром» повернеться до ціни 268 доларів за тисячу кубометрів.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подачі в суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

441