В Україні робляться спроби державного мародерства. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

Так, коментуючи інформацію, що 12 травня оператор нафтопроводів України «Укртранснафта» почав відкачування технологічної нафти з нафтопроводів на НПЗ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) на тлі невизначеності щодо цього питання з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також повідомлень ЗМІ про спустошення «Укртраснафтою» іншого нафтопроводу - Снігурівка - Херсон, що з'єднує Придніпровські нафтопроводи з Херсонським НПЗ, Джангіров зазначив: «Ці трубопроводи зараз не завантажені, в принципі, теоретично якусь частину технологічної нафти звичайно можна відкачати. Але! Трубопроводи не приватні, вони належать державі. І, зрозуміло, це має бути узгоджено з партнерами із Міненерго, які обсяги можуть бути вилучені. А може, вони взагалі не можуть бути вилучені, оскільки це необхідний мінімум. І що важливо - це роблять «Приватівські» структури», - пояснив він.

«Все це нагадує китайську стратагему: грабуй під час пожежі. Тобто умовно група «Приват», а насправді Ігор Коломойський - зробив кілька ризикованих ставок. Спочатку на президентство Юлію Тимошенко. Коли з цим виникли проблеми, друга ставка - зрив виборів. Тепер зрозуміло, що є зовнішній консенсус, і вибори повинні відбутися.

Внутрішньо всі олігархи хочуть, щоб після 25 травня невизначеність припинилася. Але в зв'язку з цим, за своїм звичаєм група «Приват» намагається зірвати останній великий куш: викачати цю технологічну нафту, переробити і продати. Можна сказати, що це остання ставка на мародерство, можлива в державі. Коломойський діє за принципом «згоріла хата - гори й сарай»: йому все одно доведеться відповідати за дуже багато чого, включаючи Одесу і Маріуполь. За нової влади буде проведено розслідування: хто наймав, хто віддавав розпорядження. І в цьому плані зайва сотня-інша мільйонів доларів, зрозуміло, не завадить. От і все. Дуже проста логіка мародера», - вважає експерт.

Також Джангіров не вважає дії Дніпропетровського губернатора патріотичними. «Патріотизм - це коли людина чимось жертвує. Чим пожертвував Коломойський, людина, чий банк, починаючи з моменту приходу Кубіва, за офіційною статистикою отримав третину всіх кредитів на рефінансування НБУ? І той страшний стрибок (курсу - Ред.) у перші два дні перебування Кубіва на посади стався через 4 млрд грн, які отримав «Приват». А загалом він отримав уже більше 13 млрд грн рефінансування. Очевидно, частина грошей йшла на спекулятивний валютний ринок. А коли кажуть, що Коломойський заправляв техніку Південного командування під час Кримської кризи? Наступного дня після цієї піар-компанії з'ясувалося, що виграно тендер з одним учасником. Він отримав оптове замовлення за роздрібною ціною. Дивно, що він сам не заправляв під камерами бензобаки українських БТРів. Також фактично отриманий у розпорядження бюджет Дніпропетровської області. А що відбувалося в Маріуполі? Це ж була проста спроба рейдерського захоплення, отримання контролю над містом, де два найбільші металургійні комбінати. Патріотизм в оплаті піару про свій патріотизм - це якось інакше називається», - упевнений політолог.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101