Вся правоохоронна система на сьогодні не налаштована на розслідування вбивств людей на Майдані. Про це «Взгляду» заявив депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль, який очолює тимчасову слідчу комісію.

«Влада каже, що зараз не час для цього, оскільки є справи набагато важливіші, типу АТО. Мовляв, потрібно зараз звільнити Донецьк та Луганськ, покінчити з тероризмом і сепаратизмом, диверсантами, а потім цим займатися. Це керівництво країни натякає. Але нехай натякає: у них своя робота, а у нас своя», - каже Москаль.

Депутат поскаржився, що зараз у країні немає компетентних людей, яких можна залучити до розслідування, а на підготовку нових кадрів немає часу.

«Незважаючи на це, ми робимо свою роботу: всі матеріали, які ми збираємо щодо подій 30 листопада та 1 грудня, уже відправлені до прокуратури», - запевнив голова ТСК.

За його словами, головним каменем спотикання в розслідуванні цієї справи є відсутність зброї, з якої розстрілювали людей.

Слідство не встановило, що це за зброя: частину арсеналу колишній командир «Беркута» Сергій Кусюк вилучив і вивіз у невідомому напрямку. Та зброя, яка є у «Беркута», не відповідає параметрам тих куль, які були вийняті з убитих і поранених», - розповідає Москаль.

Через прорахунки правоохоронних органів зараз важко встановити, хто саме міг стріляти на Майдані, оскільки всі були в масках, однаковій військовій формі. Ситуація на цьому етапі стає тупиковою, оскільки потрібно шукати персоналії, які стріляли на Майдані, а не узагальнювати під якісь конкретні органи або організації.

«Щоб персоналізувати, потрібно знайти зброю, але в ході експертизи з'ясувалося, що зброю, з якої стріляли, не знайдено», - розповідає депутат.

За тими кулями, які залишилися, можна стверджувати, що хтось стріляв з автомата Калашникова, хтось з пістолета Макарова.

«Різні види зброї застосовувалися на Майдані. Але є факт: багато куль йшло навиліт, вони пробивали бронежилети, пробивали все, і де ці кулі - зараз ніхто не знає», - розчаровано зітхає Москаль.

За версією нардепа, частина зниклої зброї могла бути вивезена з України співробітниками МВС, які втекли.

«У мітингувальників стріляли правоохоронці, а в них стріляв хтось із «несвідомих мітингувальників». Є жертви і потерпілі з обох боків. Це тягне на громадянську війну, оскільки на тому боці також були українці. Якщо вони там опинилися, то не їхня провина, що Янукович був президентом, Захарченко - міністром МВС, а Якименко - главою СБУ», - резюмує голова ТСК.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310