За останні роки Україна стала одним із найгірших порушників серед пострадянських держав щодо застосування тортур та зловживань у контексті кримінального правосуддя. Про це йдеться у звіті про ситуацію з тортурами в світі «Стоп тортурам» правозахисної організації Amnesty International.

Як заявив директор програм Європи та Середньої Азії цієї організації Джон Далгюзен, багаторазові зловживання українських правоохоронців організація документує вже багато років.

За оцінками Amnesty International, в Україні щорічно були випадки тортур та інших порушень з боку корумпованих, неперебудованих пострадянських правоохоронних структур, які гостро потребують реформ.

«Саме ці зловживання стали однією з причин обурення громадян, вилилися в протести українського Майдану. А потім ці ж зловживання стали значним елементом відповіді правоохоронців на учасників Майдану», - сказав Далгюзен.

У звіті зазначається, що катування поширене в багатьох пострадянських країнах через те, що корумповані та недофінансовані правоохоронні органи вдаються до зловживань стосовно затриманих як до легкого способу вибити визнання провини або вимагати від жертв грошової винагороди.

Загалом, заявляють в Amnesty International, і зараз, через три десятиліття після ухвалення конвенції ООН про протидію катуванням, таке поводження широко поширене в багатьох частинах світу. Зокрема, уряди багатьох країн ставляться до тортур нещиро - забороняючи їх законом, але полегшуючи їх використання на практиці.

Джерело: «Радіо Свобода»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200