В українському Міністерстві закордонних справ переконані «в чіткості позиції уряду Угорщини, яка підтримує Україну». Так заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський прокоментував заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про необхідність автономії та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

Коментуючи цю заяву на прохання журналістів, Лубківський зазначив, зокрема, що Україна веде активний двосторонній діалог з Угорщиною, який включає, зокрема, забезпечення прав національних меншин.

«Я знаю офіційну позицію уряду Угорщини, яка підтримує Україну в цей непростий час. Ми ведемо дуже активний двосторонній діалог, який включає, в тому числі, і забезпечення прав національних товариств: угорців в Україні, а українців - в Угорщині. Ми повинні діяти за одним ключовим пріоритетом - це європейські стандарти забезпечення прав національних меншин», - сказав заступник глави МЗС, повідомляє «УНІАН».

«Як відомо, Рада Європи, а також останній звіт ОБСЄ засвідчують, що права національних меншин в Україні дотримуються на високому рівні, незважаючи на те, що сьогодні відбуваються значні порушення у Криму в результаті дій окупаційного режиму. Тобто ми будемо й надалі захищати права всіх нацменшин. І з особливим занепокоєнням та увагою ми ставимося до угорської меншини, яка є частиною нашого простору. В той же час це має бути чітко в межах українського законодавства і тих європейських стандартів, які розділяє Україна», - сказав Лубківський.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи не насторожує його така заява, Лубківський сказав: «Мені не відомо саме про таку дослівну заяву. Нам потрібно перевірити, чи саме в такій версії прозвучали ці слова. Але я впевнений у чіткості позиції уряду Угорщини, яка підтримує Україну. Наша позиція є незмінною і чіткою - ми захищаємо нацменшини, які проживають в Україні, захищаємо і будемо захищати права українців за кордоном».

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про необхідність автономій та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250