Міністерство закордонних справ України позитивно оцінює ініціативу з проведення чергового раунду консультацій між сторонами «женевських домовленостей», проте щодо дати зустрічі ще ведуться консультації. Про це заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський повідомив сьогодні на прес-конференції.

«Ми позитивно оцінюємо пропозиції, що стосуються переговорного процесу, який було розпочато. Водночас ми чітко висловлюємо свою позицію: на цій зустрічі необхідно здійснити огляд виконання домовленостей, прийнятих у Женеві та зафіксованих у Женевській заяві усіма сторонами. Необхідно зосередити нашу увагу на найближчих пріоритетах. До таких пріоритетів належить забезпечення проведення в Україні президентських виборів 25 числа», - сказав він.

На сьогодні, уточнив Лубківський, тривають консультації про дату проведення чергового раунду переговорів, повідомляє «УНІАН».

«Безумовно, формат буде збережений такий, який був у Женеві, - це чотири сторони. Точний час проведення зустрічі буде повідомлено додатково, як тільки дадуть результат відповідні консультації», - додав заступник міністра.

Лубківський також наголосив, що українська сторона докладає максимум зусиль для продовження переговорного процесу з Росією.

«Переговорний процес має призвести до деескалації конфлікту. У переговорному процесі ми відстоюємо свої національні інтереси, які означають, що жодна держава не має права втручатися у наші внутрішні справи», - зазначив Лубківський.

Крім того, заступник міністра додав, що захист прав українців у Росії є пріоритетом для Української держави.

«Ми розуміємо, що українці в Росії перебувають у дуже складних психологічних політичних обставинах. Ми надаємо максимальне сприяння... через наші консульські можливості, в тому числі. І ми розраховуємо на взаємне почуття солідарності, коли країна в небезпеці. У той же час, ми говоримо про необхідність, і ставимо це питання перед РФ, дотримуватися прав людини і захищати національні меншини, які є в цій державі», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, у понеділок, 5 травня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за необхідне організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні.

На чотиристоронній зустрічі в Женеві ЄС-РФ-США-Україна було прийнято угоду про те, що всі сторони в Україні повинні утримуватися від насильницьких дій, залякувань і провокацій, всі озброєні групи повинні бути роззброєні, всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті їхнім власникам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172