З 1 травня НАТО втричі збільшує кількість винищувачів для захисту Прибалтики.

Так, для патрулювання Естонії, Латвії і Литви спрямують 12 літаків Військово-повітряних сил Польщі, Великобританії та Данії.

Кожна з країн виділить по чотири винищувачі: Польща, яка очолює місію, надасть Міг-29, Великобританія - багатофункціональні винищувачі «Тайфун», Данія - F-16. До цього альянс виділяв лише чотири літаки на принципах ротації (союзники прибалтійських країн НАТО по черзі надавали свої винищувачі для цієї місії), передає «Укрінформ».

Збільшити військову присутність у Центральній і Східній Європі НАТО вирішило «після ескалації кризи в Україні». У повідомленні альянсу зазначається, що посилення місії в прибалтійських країнах відбулося вперше за десять років.

На початку квітня генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс вжив додаткових військових заходів для зміцнення колективної безпеки і захисту союзників «у зв'язку з військовою агресією Росії проти України».

Крім посиленого патрулювання повітряного простору Балтії йшлося про розміщення додаткових кораблів у Балтійському морі і Східному Середземномор'ї. Поки мова йде про переміщення сил тільки для проведення навчань і тренувань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

379