Заборгованість України за російський газ, за попередніми даними, на 30 квітня становить 3,492 мільярда доларів, повідомив офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов.

«Враховуючи заявку «Нафтогазу України» на 30 квітня і ті обсяги, які ми вже поставили цього місяця, загальна заборгованість України за російський газ, за попередніми оцінками, становитиме 3,492 мільярда доларів», - сказав Купріянов журналістам, повідомляє РІА «Новости».

Як раніше повідомляв ForUm, президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну в ненадійності транзиту російського газу в Європу.

У відправленому ним листі 18 країнам Європейського союзу Путін попередив про можливі проблеми з постачанням газу через газову заборгованість України, через територію якої постачається близько половини російського газу в 28 держав ЄС.

Він також заявив, що Росія через борги, розмір яких вона оцінює в 2,2 млрд дол., може перевести Україну на передоплату в постачаннях газу і запропонував ЄС обговорити ці моменти.

Баррозу у своєму листі-відповіді Путіну погодився на переговори, але виступив проти переведення України на передоплату і висловився за прозорі й ринкові умови постачання газу.

З квітня поточного року Росія скасувала всі надані знижки на газ для України, в результаті чого його ціна зросла до рекордних 485 доларів за тисячу кубометрів, що в 1,8 разу більше, ніж у 1 кварталі поточного року.

5 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський газ в $485 за 1 тис. кубометрів.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва поки не має наміру стягувати з Києва мільярди доларів, про які написав Путін у листі лідерам європейських країн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

382