Повноваження президента України повинні бути переглянуті і звужені. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи у Верховній Раді.

За його словами, президент не повинен представляти жодну з гілок влади, а має бути окремим інститутом, який зберігає баланс між усіма її гілками.

«Низка функцій президента, наявних у нього згідно з чинною Конституцією, також має бути змінено. Наприклад, нині глава держави має право зупиняти акти виконавчої влади з наступним поданням у Конституційний суд. Ми вважаємо, що ця функція повинна залишитися, але президент має право подавати в Конституційний суд на предмет конституційності акта без зупинки відповідного документа, оскільки це порушує баланс влади. На це звернула увагу Венеціанська комісія під час прийняття Конституції у редакції 2004 року», - заявив він.

Окремо, за словами Яценюка, уряд хоче наділити додатковими повноваженнями судову гілку влади. «Ми вважаємо, що Верховний суд України відповідно до Конституції має отримати реальний статус вищої судової інстанції. При цьому порядок призначення і звільнення суддів ВСУ має бути кардинально змінено. Йдеться про те, що перше призначення судді здійснюється президентом України на підставі указу, яке проводиться непрозорим і корупційним способом, має бути скасовано. Президент повинен бути позбавлений впливу на судову гілку влади», - зазначив глава уряду.

За його словами, судова гілка влади має бути підзвітна виключно Вищій раді юстиції, як незалежному органу, який формується на конституційних принципах та засадах. «Також ВРЮ має вносити подання на призначення судді. Ми вважаємо, що президент може мати право на підписання указу про призначення судді, але виключно на основі пропозиції ВСЮ і з граничним терміном. Якщо президент протягом 10 днів не підписав відповідний указ, то рішення ВРЮ про призначення судді набуває чинності без підпису президента», - заявив Яценюк.

За словами прем'єра, цю важливу частину змін до Конституції має внести чинний склад парламенту.

Крім того, прем'єр запропонував скасувати систему загального нагляду Генеральної прокуратури.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що текст нової редакції Конституції України має бути підписаний до 25 травня.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374