У східних та південних регіонах місцеві мешканці беруть на себе ініціативу в захисті громадського порядку через бездіяльність правоохоронних органів, зазначає прес-служба Генеральної прокуратури України.

Останнім часом із зазначених областей у ГПУ надходить все більше скарг щодо посилення відповідальності за бездіяльність органів внутрішніх справ і Служби безпеки.

«Першочерговим завданням цих силових органів було й залишається чітке дотримання громадського порядку і правопорядку. Однак, за поширеною думкою громадян, забезпечення цього пріоритету в складний для країни час відбувається недостатньою мірою, незважаючи на активну позицію міністра МВС та глави СБУ», - йдеться в повідомленні.

Справедливе невдоволення переважної частини населення, налаштованої на збереження територіальної цілісності, викликали неприпустимі факти захоплення адміністративних приміщень.

«Терористичні захоплення відбувалися головним чином у випадках, коли кількість правоохоронців у рази перевищувала кількість представників сепаратистських угруповань. Такі безглузді ситуації важко пояснити громадянам не тільки на сході та півдні, але і всієї держави в цілому», - зазначили в ГПУ.

Подібні захоплення миттєво посилюють напруженість та ескалацію протистояння в Донецькій, Луганській, Одеській і Харківській областях. При цьому досудові розслідування слідчих прокуратури за фактами порушення громадського порядку підтверджують, що чимало неправомірних дій пояснюються не стільки агресивністю протестувальників, як бездіяльністю органів внутрішніх справ і Служби безпеки, несвоєчасним реагуванням на вимоги громадян, відсутністю належної координації серед правоохоронців.

«Тому на місцях населення змушене організовувати навіть загони «народних дружин» з військовими та міліцією у відставці - «дружинники» мають дозвіл на носіння зброї й обіцяють гарантувати спокій в областях. Зокрема, через фактичну деморалізацію міліції лише у Маріуполі Донецької області десятки місцевих жителів вже взяли на себе ініціативу в цій важливій справі», - повідомили у відомстві.

Генпрокуратура попереджає керівників на місцях про їхню персональну відповідальність за контроль у нестабільних ситуаціях - наслідки за безвідповідальність наступатимуть відразу за результатами службових перевірок.

«Виявлені службова недбалість і халатність представників правоохоронних органів, випадки необізнаності за підзвітними справами жодним чином не можуть бути виправдані захистом демократичних принципів у суспільстві або бюрократичними перепонами в органах влади, оскільки розхитують основоположні принципи Української держави», - підсумували в Генпрокуратурі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

837