Росія не виконує Женевські домовленості. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій у понеділок увечері.

«Констатуємо, що з російської сторони на сьогодні немає ніяких ознак готовності виконувати Женевські угоди. Через відсутність підтримки сепаратистів з боку населення східних областей України Росія вишукує все нові й нові способи дестабілізації ситуації в регіоні, готуючи і реалізуючи через своїх агентів численні провокації», - сказано в повідомленні.

У МЗС зазначили, що незаконні збройні формування, які контролюються російськими спецслужбами, продовжують діяти на дестабілізацію ситуації у східних регіонах України та створювати підстави для нового етапу військової агресії Росії.

«Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони, відповідно до Женевських домовленостей, публічно відмежуватися від озброєних сепаратистів і провокаторів, закликати їх негайно скласти зброю і звільнити захоплені адміністративні будівлі, засудити захоплення ними заручників, зокрема, журналістів, а також факти ксенофобії та антисемітизму, які поширюються сепаратистами», - йдеться в заяві.

У відомстві додали, що Міністерством закордонних справ Росії, а також підконтрольними Кремлю ЗМІ в останні дні розпочато чергову хвилю дезінформації, щоб ввести в оману світову спільноту щодо справжніх причин вибухонебезпечної ситуації в східних регіонах України.

«Змушені ще раз офіційно заявити про відсутність будь-яких доказів причетності «Правого сектору» до кривавої стрілянини в Слов'янську, а тому голослівні та безпідставні звинувачення російської сторони мають на меті приховати свою підривну діяльність», - наголосили в МЗС.

Також МЗС зазначає, що Україна в останні дні вжила низку заходів у рамках досягнутих 17 квітня в Женеві домовленостей. «Призупинено активну фазу проведення антитерористичної операції, головним завданням якої є недопущення жертв серед цивільного населення. Уряд України вніс у Верховну Раду законопроект про амністію учасників масових заворушень, яка поширюватиметься на протестувальників,що складуть зброю і звільнять захоплені адмінбудівлі, крім підозрюваних у скоєнні важких злочинів. МЗС і СБУ продовжують вилучати нелегальну зброю у населення», - сказано в заяві.

Крім того, в документі відзначається ухвалення 17 квітня Кабміном розпорядження «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади», а також активізація роботи з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

«Україна відкрито і прозоро втілює Женевські домовленості, з постійним інформуванням ЗМІ та громадськості, а також у тісній координації зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні, представниками Швейцарського головування в ОБСЄ, США, ЄС і Російською Федерацією», - повідомляють у відомстві.

«Україна наполегливо закликає російську сторону припинити ухилятися від відповідальності, покласти край постійним спробам зірвати втілення Женевських домовленостей і реальними діями забезпечити виконання взятих на себе зобов'язань», - підсумували в МЗС України.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія, яка відбулася в Женеві 17 квітня, було досягнуто низку домовленостей, зокрема, щодо звільнення захоплених будівель в Україні та роззброєння незаконних збройних формувань.

21 квітня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що влада в Києві грубо порушує Женевські домовленості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321