Протести на сході України потрібно розглядати комплексно та об'єктивно, заявив політолог Роман Сирінський в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, у виступах на Сході, звичайно, присутній елемент організації і підживлення ззовні. «Разом із тим, це поки що чи не єдина хвиля виступів проти деструктивної політики нового уряду. Зараз ми говоримо не про методи протестувальників, а про соціальну базу. Якби її не було, ніяка Росія не змогла б на рівному місці подібного спровокувати», - зазначив експерт.

Він додав, що в Києві та інших регіонах також наростає соціальне невдоволення. «Починаючи з березня в областях-«переможцях» (Захід і Центр) було, що називається, не прийнято виступати проти «революційної» влади та її проявів. Водночас у народі зростає розчарування діями нового керівництва країни. І громадяни, і аналітики все частіше згадують приказку: хотіли як краще, а вийшло як завжди», - сказав фахівець.

Якщо уряд продовжуватиме непослідовні заходи з яскраво вираженим антисоціальним відтінком, продовжив він, то масові протести почнуться у всіх регіонах України. «Це вже відбувається, революційна ейфорія гасне. Люди починають розуміти, що політична криза принесла розруху та хаос - і нічого конструктивного. Кабмін наполегливо веде країну до колапсу і занепаду, і цього разу у населення може виникнути набагато стійкіше відторгнення «перемоги демократії» та її лідерів, ніж після 2004 р. Це може проявитися вже перед травневими виборами», - припустив Сирінський.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140