У ситуації затяжної всередині та зовнішньополітичної кризи напередодні президентських виборів суспільство починає чітко структуруватися на прихильників радикалізації і дипломатичного підходу до вирішення проблеми. При цьому явної переваги тієї чи іншої позиції немає, виборці перебувають в очікуванні чіткої програми дій від сторін. Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, сьогодні виборці діляться на тих, хто бачить вирішення кризи державності в радикальних діях (народному опорі, загальній мобілізації) і на тих, хто готовий вирішувати проблему політико-дипломатичними методами. «Політики, вловлюючи такі запити, також починають ділитися на компромісних і безкомпромісних. Якщо говорити про кандидатів від Південного Сходу - тут чіткий поділ. Сергій Тігіпко за компроміс, пошук прийнятних політичних формул вирішення кризи. У той час як інші кандидати (Олег Царьов, Михайло Добкін - Ред.) виступають з радикальних позицій. Це може тільки поглиблювати кризу. Вирішення кризи шляхом радикалізації - це не вирішення, це пролонгація проблеми. А пошук компромісних формул, з'єднання голосу Сходу і голосу Заходу - це шлях до подолання кризи державності», - вважає експерт.

На думку Карасьова, ситуація в суспільстві досить нестійка. «Маятник може коливатися як у бік радикальних настроїв, так і в бік дипломатії, антикризового менеджменту. Це залежатиме від того, наскільки ефективним буде той чи інший рецепт вирішення конфлікту, запропонований політиками. Радикалізація настроїв дійсно може призвести до придушення сепаратизму, збройного підпілля, на деякий час ми отримаємо полегшення. Але чи вирішимо ми глибинні проблеми державності - це велике питання», - зазначає політолог.

Нагадаємо, раніше Сергій Тігіпко заявив, що вважає необхідним пошук мирного виходу з ситуації в країні.

«Майданну демократію пора припиняти». «Настав час роззброїти всі незаконні збройні групи і прибрати зброю з вулиць», - зазначив він.

Політик також висловив переконання, що спроби вирішити кризу силовими методами призведуть до повернення в «темне середньовіччя».

«Озброєна агресивна вулиця активно впливає на хід президентської кампанії. Можна не погоджуватися з позицією того чи іншого громадянина або політика. Можна спробувати його переконати або боротися з ним у рамках цивілізованого політичного процесу. Але коли натовп силою примушує підкоритися своїй волі або відректися від своїх поглядів - це повернення у темне середньовіччя», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128