Помічник Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, міністр закордонних справ Хорватії (2008-2011) Колінда Грабар-Кітарович відзначає повну підтримку Альянсу територіальної цілісності України. Про це вона заявила в ході 7-го Київського безпекового форуму.

«Військова агресія Росії в Криму - це найбільша криза з часів падіння Берлінської стіни. Незаконна анексія території України - грубе порушення міжнародних зобов'язань Росії», - зазначила помічник Генсека НАТО.

«Що стосується НАТО, то ми вважаємо, що анексія Криму - це не незворотний процес. Шлях для Росії - вивести свої війська в місця постійного базування і довести їхню кількість на території України до докризового рівня», - сказала Грабар-Кітарович, повідомляє прес-служба форуму.

За її словами, в останні тижні НАТО інтенсифікувало співпрацю з Україною, зокрема, прийнято рішення про проведення спільних військових навчань. Крім того, в Україну були спрямовані фахівці, які допомагають забезпечити охорону основних державних об'єктів.

На думку Грабар-Кітарович, з ситуації довкола Криму варто винести декілька уроків.

«Перший урок - треба зміцнювати систему безпеки в Європі, а не скорочувати військові бюджети країн - членів НАТО», - підкреслила вона.

Другий урок для Альянсу, за її словами, полягає в тому, що потрібно мати хороші зовнішні відносини з країнами, які не є членами НАТО. «Необхідно поглиблювати і продовжувати політику відкритих дверей, забезпечити, щоб будь-яка третя сила не мала права вето на вступ в НАТО якої-небудь країни», - підсумувала вона.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув проти Росії звинувачення в агресії проти України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131