Закон «Про відновлення довіри до судової системи України» набув чинності. Документ опублікований у парламентському виданні Голос України від 10 квітня 2014 року. У законі сказано, що він набуває чинності наступного дня після опублікування.

Верховна Рада ухвалила зазначений закон 8 квітня. За нього віддали голоси 234 народні депутати.

Згідно із законом, тимчасова спеціальна комісія проводить перевірку суддів, щодо яких є сумніви, що вони ухвалювали рішення згідно із законом. Перевірка суддів проводиться впродовж одного року з моменту формування тимчасовою спеціальною комісією, порядок створення якої також визначено цим законом.

Зокрема, підлягають перевірці судді, які ухвалювали рішення про обмеження прав громадян на проведення мітингів і зібрань у період з 21 листопада 2013 року до набуття законом чинності; про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою осіб, які визнані політв'язнями; а також рішень про адміністративні стягнення з учасників акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до набуття законом чинності; рішень про позбавлення статусу народного депутата і т.д.

Встановлюються нові правила формування суддівських органів. Зокрема, на адміністративні посади судді обираються шляхом таємного голосування з числа суддів, які працюють у цьому суді. Делегати на з'їзд суддів обираються конференціями суддів загальних, адміністративних і господарських судів у всіх областях України за принципом - один делегат від двадцяти суддів, пише «ЛІГАБізнесІнформ».

Раду суддів України обирають делегати з'їзду суддів. Новими членами Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також суддями Конституційного Суду України, які призначаються з'їздом суддів, можуть бути лише особи, призначені відповідно до вимог цього закону. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У перехідних положеннях зазначено, що з моменту набуття чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються згідно із чинним законодавством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291