Невизнана Україною та більшістю країн світу Республіка Крим ухвалила Конституцію.

За таке рішення проголосували 88 із 88 зареєстрованих депутатів кримського парламенту (усього в Держраді - 100 парламентаріїв).

Конституція Криму складається з 10 розділів та 95 статей, основні положення документа схожі зі статтями Конституції РФ. У тексті зазначається, що республіка Крим (РК) є демократичною, правовою державою в складі Російської Федерації і рівноправним суб'єктом РФ. Джерелом влади в РК є її народ - частина багатонаціонального народу РФ.

Зазначається, що «вищим безпосереднім вираженням влади народу є референдум і вільні вибори», захоплення влади та привласнення владних повноважень неприпустимі.

Конституція регламентує, що три мови - російська, українська і кримськотатарська - є державними в Криму.

«У Республіці Крим визнається принцип різноманіття культур, забезпечується їхній рівноправний розвиток і взаємозбагачення», - йдеться в тексті нової Конституції.

Вищою посадовою особою, відповідно до Конституції, є глава Республіки, який обирається депутатами Держради Криму терміном на п'ять років і не може займати цю посаду більше двох термінів поспіль.

Нагадаємо, в ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники невизнаної Республіки Крим та Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

За матеріалами «ИТАР-ТАСС», «УНІАН»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180