У польських вищих навчальних закладах цього навчального року (2013/14) навчаються вже 15,1 тис. студентів з України, що на 50% більше, ніж попереднього року.

За даними польського статистичного відомства GUS, українці становлять найчисельнішу групу серед усіх іноземців, які навчаються у вишах Польщі.

«У польських вишах навчаються вже 35 тис. 983 іноземці, з яких українці становлять 42%», - зазначає освітній фонд Perspektywy з посиланням на офіційні дані.

За рік кількість усіх іноземних студентів у Польщі зросла на 23% після 17% збільшення роком раніше.

Фонд зазначає, що іноземці нині становлять 2,3% всіх студентів у польських вишах, тоді як сім років тому цей показник становив 0,6%, передає «УНІАН».

Perspektywy зазначає, що цей показник збільшується за рахунок збільшення іноземних студентів та зменшення кількості поляків, які навчаються у вишах: минулого року кількість студентів у 38-мільйонній Польщі зменшилася ще на 125 тис. осіб - до близько 1,550 млн.

Крім українців, у польських вишах найбільше білорусів (3,7 тис. студентів), студентів із Норвегії (1,6 тис.), Іспанії та Швеції (близько 1,3 тис. з кожної із країн).

«Пропозиція польських вишів приваблива завдяки гарній якості освітніх програм у Польщі, конкурентним цінам, дешевому утриманню за одночасної можливості отримати європейський диплом», - сказала директор фонду Б’янка Сівинська.

Вона звернула увагу, що, незважаючи на різке збільшення кількості іноземних студентів, Польща «пасе задніх» не лише порівняно з розвинутими західними країнами і Китаєм, а також порівняно з іншими країнами свого регіону.

«У світі понад 4,3 млн студентів навчаються за межами своєї держави. Згідно з прогнозами, до 2020 року ця кількість подвоїться. Більше половини міжнародних студентів - це жителі Азії (переважно китайці, індуси і корейці)», - зазначають у фонді і додають, що половина із них навчаються в США, Австралії, Великобританії, Німеччині та Франції.

За даними фонду, країни, що приймають іноземних студентів, щорічно отримують 100 млрд доларів, а Польща - близько 100 млн євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142