Комітет з моніторингу Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) на засіданні у вівторок висловився на підтримку більш м'якого з двох ініційованих варіантів санкцій проти РФ через події навколо Криму - позбавлення російської делегації права голосу, повідомив журналістам заступник керівника делегації Леонід Слуцький.

Цю пропозицію данця Майкла Ааструпа Йєнсена включено до проекту резолюції щодо повноважень російської делегації, яка виноситься на голосування Асамблеї у четвер вранці.

Таким чином, більшість членів моніторингової комісії відхилили інший можливий варіант санкції - позбавити делегацію РФ повноважень. Його автором є представник Великобританії Роберт Волтер, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Однак Волтер та його однодумці можуть оформити свою пропозицію як поправку до тексту документа, і тоді вона буде винесена на голосування Асамблеї 10 квітня.

Як сказав Слуцький, «таким чином, моніторингова комісія підтримала збалансовану пропозицію доповідача (з питання про повноваження делегації РФ) Штефана Шеннаха (Австрія), згідно з яким обрано більш м'який варіант - нашу делегацію позбавляють права голосу, але не повноважень».

Він уточнив, що позбавлення права голосу, якщо саме таке рішення підтримає Асамблея в четвер, діятиме до кінця цього року.

Як зазначив парламентарій, за цей варіант санкцій проголосували 29 членів моніторингової комісії, 14 були проти.

Нагадаємо, в ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники невизнаної Республіки Крим і Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

371