Верховна Рада з третьої спроби схвалила закон про відновлення довіри до судової системи України.

Як передає кореспондент Forum'у, за відповідне рішення проголосувало 234 народні депутати.

Як повідомляє прес-служба ВР, закон спрямований на утвердження в суспільстві верховенства права і законності, відновлення довіри до судової системи України, звільнення з посад осіб, які виносили рішення, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, у тому числі на участь у мирних зібраннях або у зв'язку з участю в мирних зібраннях, зниження рівня корупції у системі судів загальної юрисдикції.

Закон визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасового, посиленого заходу з використанням наявних процедур розгляду питань про притягнення суддів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності та звільнення із посади у зв'язку з порушенням присяги, з метою підвищення авторитету судової влади та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності та справедливості. Повноваження щодо проведення перевірки суддів надані Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка складається з 15 членів.

Зокрема, законом передбачається, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії, що створюється в порядку, визначеному статтею 4 цього закону. При цьому заяви про проведення перевірки індивідуально визначеного судді (суддів) згідно зі статтею 3 цього закону можуть бути подані до Тимчасової спеціальної комісії юридичними або фізичними особами протягом шести місяців з моменту опублікування в газеті «Голос України» повідомлення про її створення.

Крім того, передбачається ряд підстав, за якими суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці. Закон визначає основні принципи діяльності Тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо), заходи, що застосовуються за результатами проведення перевірки суддів.

Законом також внесено зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юстиції» щодо порядку призначення суддів на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, порядку обрання делегатів на з'їзд суддів України тощо.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1019