Запровадження ПДВ на лікарські препарати позначається, насамперед, на простих українцях. Таку думку висловив у коментарі Forum'у директор аналітичного центру «Діаматик» Юрій Гребенчук.

«В першу чергу це позначиться на українцях. Свого часу Азаров пропонував запровадити ПДВ на ліки, але пропозиція не знайшла підтримки. Я вважаю такі ініціативи неподобством», - сказав Гребенчук.

На його думку, в Україні потрібно дати більше свободи для бізнесу, а не ускладнювати його роботу додатковими податками.

«Ніби як народна влада прийшла, а поводиться не кращим чином. Вони мотивують це тим, що швидко потрібні гроші, що казна розкрадена. Тобто повністю повторюють слова Азарова. Замість того, щоб розширювати економічну свободу в країні, уряд починає підвищувати податки. Невже Яценюк не розуміє, як працює економіка», - поставив риторичне запитання експерт.

«Свого часу в СРСР, коли країна лежала в руїнах, запровадили НЕП. Після Французької революції міністр фінансів сказав: Я нічого не можу вам дати, крім свободи, збагачуйтеся. І за кілька місяців економіка піднялася. А у нас то на депозити податок, то на купівлю валюти. Я згадую відомий вислів: «Готують революцію генії, роблять фанатики, а результатами користуються пройдисвіти», - зазначив Гребенчук.

На думку директора аналітичного центру «Діаматик», такі ініціативи українського уряду діють на руку президентові РФ Володимиру Путіну. «Яценюку вже треба дати орден «За заслуги перед Росією», - каже він.

Нагадаємо, згідно із Законом «Про запобігання фінансовій катастрофі», який опублікований у газеті «Голос України» і набув чинності 1 квітня, запроваджується ПДВ у розмірі 7% на операції з постачання ліків.

За оцінками асоціації «ФармУкраїна», запровадження податку на додану вартість на лікарські засоби в Україні може призвести до істотного подорожчання медикаментів і навіть колапсу фармацевтичного ринку країни.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

513