Парламентська асамблея Ради Європи може проголосувати за виключення Росії з ПАРЄ в ході сесії, яка відбудеться в Страсбурзі 7 квітня, пише Deutsche Welle.

Наразі у бюро Парламентської асамблеї Ради Європи подано дві зареєстровані пропозиції щодо подальшої долі російської делегації в ПАРЄ. Одна, як наголошується, від імені британського депутата Роберта Вольтера, в якій пропонується переглянути повноваження російської делегації», враховуючи порушення територіальної цілісності і суверенітету України збройними силами Російської Федерації. У цьому випадку йдеться фактично про виключення Росії з Парламентської Асамблеї.

Ця пропозиція зібрала 74 підписи депутатів ПАРЄ (для того, щоб пропозиція була зареєстрована і набула чинності, необхідно 50 підписів).

У другому реченні, авторства данського депутата Міхаеля Йенсена, під чим підписалися 53 депутати, йдеться, що дії Росії в Криму «можуть впливати на стабільність і мир в Європі», тому ПАРЄ повинна дати жорстку відсіч політиці сили і провокації». Для цього депутати пропонують «призупинити право голосу російської делегації».

У перший день сесії ПАРЄ, 7 квітня, ці пропозиції будуть передані в Моніторинговий комітет, члени якого призначать доповідача з цього питання і підготують на основі двох речень текст резолюції.

Згідно зі статутом ПАРЄ, члени Моніторингового комітету можуть внести в цій резолюції одну з трьох пропозицій: підтвердити повноваження російської делегації, але скасувати їх до січня 2015 року, або підтвердити повноваження, ввівши при цьому санкції, тобто призупинити певні права делегації.

«Процедура ПАРЄ не уточнює, про які саме права йдеться, і не визначає їхніх категорій», - зазначив співрозмовник видання.

Однак серед цих санкцій, як наголошується, можуть бути позбавлення російських депутатів права голосу, права очолювати комітети ПАРЄ або призначатися доповідачами. За словами представника ПАРЄ, голосування щодо подальшої долі російської делегації відбудеться не раніше вечірнього засідання у середу, 9 квітня, або ранкового в четвер.

Раніше російські депутати, як наголошується, заявили про те, що якщо питання про виключення Росії з ПАРЄ буде винесене на голосування, то делегація РФ сама складе свої повноваження. У разі цього дебати з приводу повноважень російської делегації відбудуться все одно, однак питання будь-яких санкцій проти неї буде автоматично знято.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343