З 4 квітня офіційний курс гривні до іноземних валют та курс банківських металів визначатиметься Національним банком України на поточний робочий день і діятиме з моменту їх встановлення до наступного перегляду.

Як повідомляє прес-служба НБУ, офіційний курс гривні до долара США буде розраховуватися як середньозважений курс продавців і покупців, що склався поточного робочого дня за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ.

Як відомо, раніше курс гривні до вільно конвертованих валют і валют країн, які є головними зовнішньоекономічними партнерами України, а також курс банківських металів починали діяти наступного дня після їх затвердження. Згідно з постановою № 180 «Про внесення змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів», вони починають діяти з моменту їх встановлення у день їх затвердження.

«При цьому офіційний курс гривні до долара буде встановлюватися на рівні середньозваженого ринкового курсу, який формується поточного робочого дня за операціями з купівлі і продажу долара без передбачених раніше можливих відхилень ± 2%», - пояснили в Центробанку.

Курс гривні до інших іноземних валют і курсу банківських металів встановлюватиметься на підставі їх котирувань на міжнародних ринках та офіційного курсу гривні до долара, встановленого поточного дня.

Починаючи з 7 лютого, Нацбанк уже встановлював офіційний курс гривні до долара США на рівні її середньозважених ринкових котирувань, тобто за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку України.

Тепер такий порядок закріплюється на нормативному рівні. За словами директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олени Щербакової, зміна порядку розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів дозволить перейти до режиму гнучкого валютного курсу і виконати міжнародні зобов'язання України, а також сприятиме збереженню міжнародних резервів держави та підвищенню прозорості й ефективності девізної валютної політики НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

601