Валюта обслуговування та виплати міжнародних кредитів залежить від договірних умов, заявив економіст Отто Фрікке (Німеччина) в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Так, за його словами, валюта кредиту може відрізнятися від валюти платежу. «Але в кожному разі валюта повинна бути вільно конвертованою і міжнародно визнаною - найчастіше це долар США, євро, швейцарський франк», - зазначив він.

Водночас гривня не є міжнародною кредитною валютою, нагадав експерт, тому Україна не може подібним чином конвертувати свої борги.

«Хоча у нас є інформація, що подібні варіанти Кабміном вивчаються. Він заявляє про прагнення максимально уникнути валютних ризиків, але при цьому ризикує порушити власні зобов'язання і міжнародне право», - попередив він.

І додав, що МВФ та інші великі кредитори навряд чи підуть на спрощення умов кредитування для Києва, тим більше за раніше виданими кредитами.

«Навпаки, західні інституції виставляють Україні досить жорсткі вимоги. Чи не єдине, що тут можна зробити, - це завчасно резервувати інвалюту для виплат за зовнішніми боргами, в тому числі закуповувати її на міжбанку за вигідного курсу», - сказав аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

456