Держдума одностайно ухвалила законопроект про денонсацію українсько-російських угод щодо Чорноморського флоту, підтримавши тим самим відповідну пропозицію президента РФ Володимира Путіна.

Депутати ухвалили в першому читанні і в цілому ініційований президентом закон «Про припинення дії угод щодо перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України» (за - 443 при необхідному мінімумі в 226 голосів; проти ніхто не голосував), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Документ був внесений до Держдуми 28 березня, його підтримали всі парламентські фракції.

Законом припиняється дія угод від 28 травня 1997 року - про параметри розділу Чорноморського флоту, про статус та умови перебування Чорноморського флоту на території України, про взаєморозрахунки, пов'язані з розділом і перебуванням Чорноморського флоту на території України, а також підписаної в Харкові угоди від 21 квітня 2010 року щодо питань перебування ЧФ РФ на території України.

«У результаті підписання 18 березня 2014 року договору між РФ та Кримом про прийняття в РФ Республіки Крим та утворення у складі РФ нових суб'єктів предмет російсько-українських угод втрачений через фактичне припинення правовідносин оренди РФ об'єктів Чорноморського флоту на території України», - йдеться в пояснювальній записці.

Тут же міститься посилання на статті 61 і 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, згідно з якими РФ має право припинити дію відповідних угод.

Голова профільного комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький, представляючи на засіданні позицію комітету, заявив: «Відтепер статус та умови перебування Чорноморського флоту в м. Севастополі регулюватимуться в конституційному полі Російської Федерації».

Він назвав історичним голосування щодо денонсації російсько-українських угод, яке відбулося в Держдумі.

Як повідомляв ForUm, 21 березня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доповів президентові РФ Володимиру Путіну про те, що «харківські угоди» між РФ і Україною підлягають денонсації.

Міністерство закордонних справ України вважає, що у разі денонсації так званих «харківських угод» перебування Чорноморського флоту Росії у Криму стане незаконним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515