На думку Віктора Медведчука, уряд не захистить громадян від підвищення цін на опалення, газ та інші житлово-комунальні послуги. Про це йдеться в блозі політика на сайті «Українського вибору».

Як відомо, прем'єр Яценюк у парламенті пообіцяв захистити 4 млн домогосподарств програми соціальної допомоги, зазначивши, що на сьогодні під систему субсидій потрапляло 1,4 млн сімей (це загалом майже 5 млн громадян).

Лідер «Українського вибору» стверджує, що з поточною статистикою у прем'єра непорядок: «Так, за даними Держслужби статистики, в нинішньому лютому субсидії безготівкові на оплату житлово-комунальних послуг отримало 1 142 961 домогосподарство. З них 743 982 складалися з однієї людини, 272 887 - з двох, 79 306 - з трьох, 34 336 - із чотирьох і 12450 - з п'яти осіб і більше. З цієї статистики випливає, що соціальна допомога поширювалася приблизно на 1 730 тис. - 1740 тис. осіб».

Одержувачів субсидій на скраплений газ і пічне паливо, які проживають переважно в сільській місцевості, 356 744 домогосподарства, і більш ніж у 90% випадків вони складалися з однієї особи, написав політик. І вся така соціальна допомога поширювалася на 400-410 тис. громадян.

«Таким чином, одержувачів субсидій всіх видів у нас було 1,5 млн домогосподарств (на 100 тис. більше, ніж сказав прем'єр), в яких, однак, проживало не 5 мільйонів українців, а майже в 2,5 рази менше - 2130-2150 тисяч», - стверджує Медведчук.

Політик підкреслив, що субсидії є ефективним соціальним захистом тільки стосовно одиноких пенсіонерів, але з підвищенням тарифів на житлокомпослуги кількість отримувачів субсидій помітно збільшиться.

«Може, навіть до зазначеної прем'єром цифри, але поширяться субсидії не на третину населення України, а максимум на 7-8 млн людей, тоді як набагато більша кількість людей, об'єктивно заслуговуючи права на субсидії, не отримає нічого. Адже і прем'єр-міністр, і ніхто з членів уряду навіть не заїкнувся про зміну принципів оформлення цієї допомоги», - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259