Пропозиція про відтермінування контролю за трансфертним ціноутворенням спрямована на консервацію тіньових офшорних схем українських компаній, заявив старший партнер юрфірми «Міцинський і партнери» Єгор Притула в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, профільний закон не тільки дозволяє збільшити наповнюваність держбюджету, але й підштовхує бізнес-середовище країни до більшої цивілізованості. «Якщо ми хоча б частково обмежимо офшорну «свободу» для підприємств України, то в економіку йтиме більше грошей, а це особливо важливо у сьогоднішній важкій ситуації», - сказав юрист.

Притула додав, що це цілком доречно в рамках всесвітньої кампанії боротьби з офшорними юрисдикціями, що почалася в 2013 році на тлі продовження глобальної економічної кризи. «На початок цього року в країнах і територіях зі значно спрощеними фіскальними режимами були вітчизняні активи на сотні мільярдів гривень. Якщо хоча б частину цих грошей залучити назад в Україну, то це б стало серйозною підмогою. Проте влада хоче перекрити можливості у цьому напрямі, а замість цього пропонуються масштабні податкові посилення для бізнесу і населення», - поскаржився він.

Що ж до труднощів з термінами імплементації закону, то тут відтермінування не потрібне, упевнений експерт. «Логічним кроком могло б стати скасування штрафів за неправильну подачу звітності, а не перенесення термінів її подання - щоб підприємства і податкові органи могли отримати перший економічний ефект від імплементації. Крім того, після моніторингу відповідної звітності зацікавлені сторони нарешті визначилися би з джерелами інформації і виробили б єдині вимоги до документів», - запропонував експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

615