Постійна рада ОБСЄ ухвалила рішення про спрямування в Україну спеціальної моніторингової місії міжнародних спостерігачів.

Як повідомили Forum'у у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, місія покликана внести вклад у зменшення напруженості та утвердження миру, стабільності і безпеки, а також забезпечити моніторинг та підтримку виконання всіх принципів і зобов'язань ОБСЄ.

«З цією метою спостерігачі, зокрема, збиратимуть інформацію та звітуватимуть про ситуацію в зоні безпеки відповідальності, встановлюватимуть і звітуватимуть про факти інцидентів та про повідомлення про інциденти, здійснюватимуть моніторинг та підтримку належного ставлення до прав людини й основних свобод, сприятимуть діалогу з метою зменшення напруженості і нормалізації ситуації», - повідомили в МЗС.

Місія координуватиме і підтримуватиме роботу виконавчих структур ОБСЄ, а також співпрацюватиме з ООН, Радою Європи та іншими міжнародними гравцями.

Зазначається, що спочатку місія складатиметься з 100 цивільних спостерігачів і буде спрямована на шість місяців. Її мандат може бути продовжений у разі відповідного запиту з боку України. Спостерігачі на початковому етапі будуть спрямовані в 9 українських регіонів. Головний офіс перебуває в Києві.

Українська делегація в ОБСЄ заявила, що ухвалення цього рішення має сприйматися як надзвичайна реакція Організації на серйозний конфлікт навколо Автономної Республіки Крим.

«З огляду на розвиток ситуації та наявну стурбованість, Україна вважає, що мандат місії має поширюватися на всю територію країни в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи АРК. Її розгортання має розпочатися зі східних і південних регіонів у зв'язку з тим, що ситуація там потребує негайної уваги», - підкреслили у відомстві.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров вважає, що Спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі можуть бути спрямовані тільки на материкову частину України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

603