Випускники кримських шкіл та університетів отримають українські атестати і дипломи, заявляє міністр освіти та науки України Сергій Квіт, повідомили у Відділі взаємодії із засобами масової інформації МОН.

«Ми перебуваємо в постійному контакті з кримчанами, викладачами, ректорами, студентами, батьками випускників шкіл. Можу сказати, що на сьогодні немає обвальної ситуації, що вся система освіти Криму «вийшла» з України і перейшла в Російську Федерацію. Люди схвильовані. Вони не знають, що буде завтра. На сьогодні Українська держава трактує педагогів як своїх громадян, і ми контролюємо цю систему освіти. Вони отримують стипендії і заробітні плати», заявив міністр.

Квіт зазначив, що вже спрощено правила переведення студентів з кримських вищих навчальних закладів до вищих навчальних закладів інших областей України.

«Також можу з упевненістю сказати, що випускникам кримських шкіл та університетів видаватимуться українські атестати і дипломи. Ми маємо навіть з Криму спеціальні запити про це», - підкреслив міністр.

За його словами, у вівторок в Києві відбудеться засідання президії Ради ректорів вишів, на якому будуть присутні голови рад ректорів усіх регіонів України, в тому числі Криму: «Це буде розширена президія, адже буде велика кількість ректорів із Криму. І ми обговорюватимемо цю ситуацію».

Також Квіт звернув увагу на те, що «на сьогодні Міністерство освіти і науки України нічого в Криму не скасовує, не переносить. Зараз формуємо пакет рішень, як усе функціонуватиме далі, і яким чином ми можемо забезпечити інтереси викладачів, випускників шкіл, студентів».

Він підкреслив, що ситуація в Криму дуже напружена, мають місце залякування. «За моїм враженням після спілкування з кримчанами, велика категорія педагогів, включаючи студентів, нікуди не хоче їхати з Криму, і хочуть далі навчатися в українських навчальних закладах. Тобто тих, які підпорядковуються Міністерству освіти і науки України», - зазначив Квіт.

Нагадаємо, Росія ввела війська на територію Криму й оголосила український півострів частиною своєї території.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

788