Верховна Рада України прийняла за основу проект закону №4473/1 про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України.

За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

Турчинов вніс пропозицію прийняти законопроект за основу, а потім доопрацювати його за скороченою процедурою з урахуванням тих пропозицій, які вносилися у проекти законів №№4473, 4497 і 4497/1.

Відповідно до законопроекту тимчасово окупованою територією України є:

територія Автономної Республіки Крим та місто Севастополь; внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виняткова економічна зона, де Україна відповідно до свого законодавства має фіскальні, санітарні, імміграційні і митні права, а в особливій економічній зоні та на континентальному шельфі - суверенні права і юрисдикцію; підводного простору в межах територіального моря, повітряний простір, розташований над територією, зазначеною в пунктах 1 і 2 цієї статті.

«Для громадян України, іноземців та осіб без громадянства в'їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд із неї допускається тільки за спеціальним дозволом і через пункти в'їзду-виїзду в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України», - йдеться в законопроекті.

На тимчасово окупованій території забороняється:

а ) будь-яка господарська діяльність (підприємницька та некомерційна господарська діяльність), якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отриманню дозвільних документів, сертифікації тощо;

б) ввезення та /або вивезення товарів військового призначення і подвійного використання;

в) організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень;

г) користування державними ресурсами, у тому числі природними, фінансовими, кредитними;

д) здійснення грошових переказів;

е) фінансування діяльності, передбаченої пунктами «а» - «д» цього пункту, або сприяння іншим способом.

Законопроект також вносить зміни до статті 111 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність.


Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

747