В Україні очевидний розкол серед населення, що може призвести до розпаду країни. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у повідомив політолог, директор Українського філіалу Інституту країн СНД Денис Денисов.

«Розкол в Україні вже давно очевидний і серед населення, і серед регіонів. Більшість соціологічних досліджень свідчать, що Україна протягом усього свого існування була розколота за мовним фактором, етнічним, конфесійним, за фактом сприйняття історії, за зовнішньополітичним пріоритетом», - каже Денисов.

На його думку, цей розкол потрібно ліквідувати.

«Інша справа, що українська влада забувала свої передвиборчі обіцянки і намагалася замовчати проблему таких розбіжностей. Як відомо зі світової історії, якщо не вирішувати такого роду проблеми, вони накопичуються і можуть призвести до вибуху й розпаду держави. Щодо цього Україна не виняток», - каже він.

Також експерт зазначає, що питання мови і націоналізму, які порушуються останнім часом владою, ще більше підсилюють цей розкол.

«Хіба нормально, що в Донецьку, Севастополі, Криму, де переважна більшість населення вважає рідною російську мову, забороняють покази кінофільмі їхньою рідною російською мовою? Це може хоч якось об'єднувати? Звичайно, ні. Це тільки роз'єднує. А в націоналізмі нічого поганого немає. Адже це любов до своєї нації. Але в Україні не націоналізм проявляється найбільш яскраво й огидно, а націонал-соціалізм, фашизм, шовінізм. Ці крайнощі не можуть об'єднувати», - каже експерт.

Він зазначає, що у націоналістів немає апломбу щодо інших націй. «А ідеологія тієї ж «Свободи» будується на тому, що росіяни - це вороги. Їхні тези схожі на націонал-соціалізм у Німеччині. Коли європейські й американські партнери проводять різні зустрічі з Тягнибоком, про це потрібно говорити. Зараз 3-4 людини з цієї партії перебувають у Кабміні, й один очолює ГПУ. Якщо до цього спокійно ставитися, це може призвести до геноциду. Якщо їхні ідеї постійно культивувати в суспільстві, то знайдуться люди, які підуть їх реалізовувати на вулицю. Вони підуть у кожен будинок, перш за все, на південному сході, тому що там живуть інші люди», - зазначає Денисов.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

739