Дії США та Європейського Союзу, які активно потурали державному перевороту в Україні, є порушенням Будапештського меморандуму, що гарантує територіальну цілісність і суверенітет країни. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Російської Федерації.

У відомстві зазначили, що «в контексті ситуації в Україні деякі наші партнери не забули випадком вказати РФ на зобов'язання за Будапештським меморандумом 1994 року».

У зв'язку з цим МЗС вирішило нагадати, в чому ці зобов'язання полягають, і хто саме відповідає за їх дотримання.

«У Будапештському меморандумі Росія, США і Великобританія зобов'язалися бути гарантами прав, притаманних суверенітету України», - зазначили в МЗС.

«Яким чином вкладаються в ці гарантії загрози застосування санкцій до керівництва України під час заворушень у Києві, що неодноразово звучали з боку ЄС і США? Що це, як не економічний примус щодо суверенної держави? Як ставитися, наприклад, чи не до постійного чергування західних емісарів на Майдані? Як кваліфікувати заяви США і ЄС про те, що там уже не розглядають як легітимного партнера законно обраного главу держави, на відміну від нових керівників, призначених на Майдані з порушенням усіх конституційних процедур?» - задався питанням МЗС.

У відомстві переконані, що все це - приклади того, як США і ЄС активно потурали державному перевороту в Києві, діючи проти політичної незалежності і суверенітету України, порушуючи зобов'язання за Будапештським меморандумом.

Нагадаємо, українське керівництво закликає створити термінову комісію на рівні міністерств оборони країн-гарантів України за Будапештським договором.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

914