Олександр Вілкул виступив з ініціативою скасувати посаду глави Київської міської державної адміністрації.

«У таких містах, як Київ і Севастополь, потрібно скасовувати міські державні адміністрації. Навіщо взагалі потрібна посада глави Київської міської держадміністрації, що призначається Центром? Керувати такими містами мають виключно вибрані народом люди. Тобто функції мера і глави адміністрації має виконувати одна людина», - сказав віце-прем'єр у 2012-2014 роках в інтерв'ю газеті «Сегодня».

Він зазначив, що події, які відбулися, показали, що країною можна керувати з центру, вказівки якого часто не враховують реальної ситуації і не сприймаються регіонами. Зберегти цілісність і створити модель, в якій Україна буде жити без потрясінь майбутні десятиліття, допоможе децентралізація влади. У світі існує дві моделі управління регіонами. За першою, народ обирає обласну раду, яка потім призначає виконком. Друга модель, яка працює в багатьох розвинених країнах, - жителі регіону обирають прямим голосуванням главу регіону.

«Мені набагато ближчою є друга модель. Вона створить баланс між обласною радою і виборним губернатором, зніме ризики узурпації влади регіональними кланами. А центр буде контролювати регіони через прокуратуру. І обов'язково в законодавстві потрібно залишити за громадою право відкликання губернаторів, мерів і депутатів усіх рівнів», - сказав Вілкул.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

530