Президентські вибори, заплановані на 25 травня, будуть легітимними навіть за умови, якщо в Криму не відкриється жодна з виборчих дільниць. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Нещодавні зміни до закону про вибори Президента, які ухвалила Верховна Рада, передбачають, що в разі, якщо не відкривається якась дільниця, це не вплине на загальний результат, на їхню (виборів. - Ред.) легітимність. Просто ця дільниця не буде зараховуватися в загальному обліку виборів. Якщо в окрузі не відкриється жодна дільниця, значить, для виборів буде втрачено цілий округ, але це жодним чином не вплине загалом на легітимність виборів», - заявив він.

При цьому експерт зазначив, що такий стан справ знімає частину проблеми, однак не вирішує основну, що стосується того, яким чином держава забезпечить своїм громадянам, які проживають у Криму, можливість реалізувати своє виборче право.

За його словами, на сьогодні створення умов для волевиявлення громадян у Криму є проблематичним.

Черненко зазначив, що найближчим часом проводитимуться дискусії із залученням фахівців з Грузії та Молдови, у складі яких також є «окуповані території».

За його словами, наразі є три можливі шляхи вирішення цієї проблеми, хоча вони досить складні.

«Перший із них - спробувати організувати дільниці, нехай не 1200, а хоча б там, де можна на території самого Криму. У військових частинах, на кораблях, у місцях компактного проживання кримських татар все-таки надати, за можливості, право максимальній кількості громадян України проголосувати», - зазначив він.

Другий шлях, зазначив експерт, - це організувати виборчі дільниці на прикордонній території. Однак, за його словами, у зв'язку з досить великими відстанями це можливо вирішить питання тільки для тих, хто проживає на півночі Криму.

І третій варіант, на думку Черненка, - це можливість організації для жителів Криму електронного голосування, однак для цього потрібен час і кошти.

Нагадаємо, 22 лютого Верховна Рада ухвалила постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень» і призначила президентські вибори на 25 травня.

Верховна Рада України внесла зміни до виборчого законодавстао щодо виборів Президента України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

594