Парламент може створити реальну, а не номінальну тимчасову слідчу комісію для розслідування обставин розстрілу снайперами протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві. Таку думку в коментарі Forum'у висловив народний депутат України («УДАР») Сергій Каплін.

«Звичайно, така комісія може бути створена. Чим більше напрямів у розслідуванні, чим більше команд із числа депутатів та зацікавлених громадян братиме участь у цих розслідуваннях, тим більше буде користі і кращим результат», - упевнений він.

За словами Капліна, народні депутати обговорювали це питання в парламенті 18 березня. Зокрема, йшлося про те, що вже створена тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування протиправних дій, пов'язаних із масовими акціями суспільно-політичного протесту, головою якої став нардеп від ВО «Батьківщина» Геннадій Москаль.

«Нам потрібно навести в ній лад. Можливо, виключити з неї частину одіозних «регіоналів». Вони тоді створили комісію всупереч нашим вимогам щодо самої ідеології, змісту та процесу. Там у них була більшість і можливість блокувати. Тому треба подивитися, або реформувати цю комісію, або створити нову, передати їй матеріали, їх кілька томів», - пояснив він.

Крім того, Каплін зазначив, що «УДАР» планує делегувати його в таку комісію. «Я готовий працювати. Це важлива справа. Відповіді для історії потрібні», - додав він.

Також, коментуючи парламентське прислів'я «якщо хочеш поховати справу - створи щодо неї комісію», Каплін зазначив, що воно не буде застосовне до нової ТСК.

«Це пережитки радянської бюрократії. Знову ж таки, який у парламенту є інший шлях втрутитися у вирішення цієї проблеми, як створити ТСК?.. Це законний, конституційний механізм. Він працює. Головне, щоб був розумний керівник, склад був відповідний, щоб люди займалися справою, і був отриманий результат. Ніяких не буде проблем. Хоча, звичайно, за бажання можна поховати перспективи розслідування. Але це не той випадок. Переконаний, чим менше в історії «білих плям», тим кращою вона буде в майбутньому», - запевнив він.

«Ударівець» також упевнений, всі результати розслідування розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві будуть оприлюднені.

«Не буде ніякого приховування. У нас чітка позиція, що ніяких замовчувань бути не може. Це не була та війна, за яку нам у чомусь може бути соромно. Я гордий тим, що брав участь. Пам'ятаю, як ми увійшли в Будинок профспілок, як ми з Пашинським вибили двері, і було прийнято рішення, що революції потрібен офіс. Я пам'ятаю, як возив бензин і дрова. Кожен робив роботу, яку може. І ніяких «білих плям» стосовно нас немає».

У той же час, Капліну не відомі подробиці затримання автомобіля зі зброєю в багажнику, який зупинили активісти Майдану в присутності Сергія Пашинського. «Він мені не розповідав. А відео я не бачив», - сказав він.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві.

Автором проекту постанови є голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Крім того, нагадаємо, німецький уряд наполягає на проведенні міжнародного розслідування вбивства людей снайперами у центрі Києва, повідомляє німецьке ділове видання Handelsblatt, цитуючи відповідь держсекретаря з питань Європи в МЗС Німеччини Міхаеля Рота на запит віце-голови фракції «Лівих» у Бундестазі Сари Вагенкнехт.

«Німецький уряд спільно зі своїми партнерами по Євросоюзу виступає за проведення розслідування із залученням низки міжнародних установ - всіх актів насильства у Києві, в тому числі тих, що відбулися у період з 18 по 20 лютого 2014 року», - йдеться в документі.

Раніше канцлер Ангела Меркель уже зазначала, що розслідування цих подій «відповідає інтересам усіх сторін». Як нагадує видання, в ході сутичок демонстрантів з поліцією загинуло близько ста людей. Події залишаються не розслідуваними.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

593