Вчора, 16 березня, італійський регіон Венетто, столицею якого є Венеція, почав проведення референдуму про вихід зі складу Італії. На референдум винесено питання: «Чи підтримуєте ви утворення незалежної, суверенної, федеративної республіки Венеція?».

За даними The Telegraph, референдум розтягнеться на п'ять днів: з 16 по 21 березня, оскільки в ньому братимуть участь різні міста. Активісти, які закликали до незалежності регіону, розглядають як приклад Шотландію і Каталонію, які мають намір вийти зі складу Великобританії та Іспанії відповідно.

Закон про проведення голосування влада Венето ухвалила ще в 2006 році. Місцевим жителям належить також висловити свою думку щодо членства Венеції в Європейському союзі і блоці НАТО.

Згідно з останнім опитуванням, 65% виборців у регіоні, куди входять такі історичні міста, як Тревізо, Віченца та Верона, підтримують відокремлення від Риму. Всього, за даними видання, в регіоні мають право голосувати і можуть брати участь у референдумі близько 3,8 млн осіб, повідомляє Russia Today.

Голосування не є обов'язковим до виконання. Водночас, підсумок референдуму зможе надати легітимності прихильникам відділення.

Сепаратисти стверджують, що регіон перераховує в казну Італії на €20 млрд більше, ніж отримує від держави послуг. Відразу після референдуму в разі своєї перемоги прихильники незалежності вимагатимуть припинити перерахування податків.

Венеціанська республіка існувала до кінця XVIII століття. У період розквіту вона мала численні колонії у Середземномор'ї та за його межами.

Ясновельможна республіка Венеція залишалася незалежною торговельною державою до повалення Наполеоном Бонапартом у 1797 році останнього дожа і приєднання до Австрії. До складу Італії Венеція увійшла лише у другій половині XIX століття.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

951