Заступник голови Громадського руху «Український вибір» Василь Німченко вважає, що повернення до Конституції Автономної республіки Крим 1992 року дозволить вирішити конфлікт, що склався на півострові.

«Цинічна узурпація влади народу державою, позбавлення жителів регіонів права на самовизначення та самоврядування спровокували громадянське протистояння в Україні. Найгостріше на посягання на конституційні права і свободи громадян відреагувало населення АР Крим», - пише Німченко в своїй статті, опублікованій на сайті Громадського руху «Український вибір». Юрист відзначив той факт, що конфлікт, який виник у Криму, спричинений абсолютизацією та узурпацією чиновницьким апаратом влади, дискримінацією територіальних громад.

Протягом багатьох років офіційний Київ ігнорував думку кримчан. Саме тому Верховна Рада АРК ухвалила рішення провести 16 березня 2014 року загальнокримський референдум, на який будуть винесені питання приєднання Криму до Росії на правах суб'єкта Федерації і відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року в складі України, нагадав експерт.

«Як відомо, востаннє референдум у Криму проводився 20 січня 1991 року. Народ підтримав відновлення статусу Автономії для тоді ще Кримської області. 6 травня 1992 року Верховна Рада АРК ухвалила свою Конституцію, за якою Автономна Республіка отримала статус держави, а її відносини з Україною базувалися на договірних засадах», - написав Німченко. Проте вже у 1995 році Верховна Рада України скасувала цей документ, внаслідок чого були суттєво звужені політичні, економічні, гуманітарні та соціально-культурні права багатонаціонального народу Криму, а територія втратила статус Республіки у складі України.

На думку юриста, саме зазначені вище проблеми лежать в основі нинішньої політичної кризи на півострові, і саме вони стали передумовою для ініціювання референдуму. І сьогодні для зниження політичної напруги Верховна Рада України має відновити дію на території автономії Конституції 1992 року. «Ухваливши таке рішення, парламент України не тільки усуне першопричини виникнення політичного конфлікту, але також затвердить права народів Криму на самовизначення. А питання, які виносяться на референдум, втратять свою актуальність», - сказав заступник голови «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

693