Європейська комісія ухвалила рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити мита на українські товари, що постачаються в країни ЄС.

Відповідне рішення було ухвалено у вівторок в Страсбурзі на засіданні Єврокомісії і спрямоване на остаточне затвердження до Ради ЄС та Європейського парламенту.

«Європейська комісія прихильна і готова підтримати Україну з метою стабілізації економічної та фінансової ситуації», - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

При цьому Баррозу нагадав, що «минулого четверга глави держав та урядів ЄС схвалили пакет допомоги ЄК для України в розмірі 11 млрд євро».

«Комісія швидко просувається для реалізації цього пакету підтримки, і сьогодні схвалила перший із передбачених заходів - набір торговельних угод, які представлять економічну вигоду для України на суму близько 500 млн євро за рік. Ця пропозиція є конкретним і відчутним заходом підтримки України з боку ЄС», - упевнений президент ЄК.

У Єврокомісії пояснюють, що суть ухваленого рішення полягає в тому, щоб не чекати набуття чинності частини Угоди про асоціацію щодо глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, а заздалегідь почати імплементацію розділу про тарифи з допомогою самостійних автономних торговельних преференцій, передає «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, мова йде про те, щоб почати в односторонньому порядку зменшувати або усувати мита ЄС на товари, вироблені в Україні. Разом із тим, ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі і діятимуть тільки обмежений період: до 1 листопада 2014 року.

Очікується, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС буде підписана й почне діяти тимчасово до 1 листопада 2014 року. У цьому разі одностороння система автономних торговельних преференцій закінчується.

Після набуття цим рішенням чинності така односторонній захід встановить пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, які були досягнуті в ході переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС.

Передбачається, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою залежно від сектора.

У зв'язку з ухваленим рішенням європейський комісар з питань торгівлі Карел де Гюхт заявив, що «ідея» дій ЄК полягає в тому, що ЄС «відкриє свої двері для експорту з України, допомагаючи дати реальний поштовх для українських компаній, що мають вплив на повсякденне життя всіх українців». «Такою швидкою відповіддю Європейська комісія показала, що вона стоїть пліч-о-пліч з народом України. Я хотів би закликати Європейський парламент та Раду ЄС прискорити процес затвердження, щоб зниження мит могло початися вже у червні», - заявив європейський комісар.

Очікується, що в разі реалізації цього кроку, українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько 500 млн євро, з яких майже 400 млн євро припадає на аграрний сектор.

Так, наявні тарифи на промислові товари будуть негайно зняті з 94,7% продукції. Для решти декількох видів товарів (деякі хімічні продукти та ін.) тарифи будуть знижені.

Щодо сільськогосподарських товарів, ЄС надасть негайні та необмежені преференції на 82,2% українського експорту. Для інших продуктів (крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці і кілька додаткових продуктів) часткова лібералізація досягається шляхом надання безмитних тарифних квот.

Стосовно харчових продуктів ЄС надасть негайні преференції на 83,4% українського експорту. Решта 15,9% будуть частково лібералізовані шляхом безмитних тарифних квот.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив про намір Брюсселя в односторонньому порядку ввести в дію положення зони вільної торгівлі з Україною в частині імпорту товарів.





Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

857