Співробітники СБУ в ніч на 11 березня затримали в Донецьку громадянина Росії, який прибув в Україну для формування диверсійних груп. Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко.

У свою чергу начальник прес-центру СБУ Марина Остапенко повідомила про подробиці цього затримання. За її словами, затриманий є уродженцем Криму 1977 року народження, який живе в Москві і є громадянином Російської Федерації.

Як зазначила Остапенко, Служба безпеки відпрацьовувала цю людину впродовж останніх 15 діб, тобто з моменту «оновлення СБУ».

Остапенко підкреслила, що, згідно з даними, які на сьогодні має в своєму розпорядженні слідство, зазначеного громадянина курували з російських спецслужб (яких саме - наразі встановлюється), поставили завдання сформувати на території Донецької та Луганської областей угруповання з метою дестабілізації ситуації, в тому числі використовуючи вибухівку.

Зокрема, були продемонстровані фотоматеріали, на яких зафіксовані вилучені у затриманого за місцем тимчасового проживання в Донецьку вибухова речовина, детонатори, уражальні елементи та ін. Наразі усі вилучені предмети направлені на експертне дослідження, повідомляє «УНІАН».

Також журналістам було надано запис перехопленої розмови затриманого чоловіка з його куратором з території Російської Федерації, де останній цікавиться у підопічного станом справ і часом, коли можна очікувати результат його дій та дій найманців, яких він завербував на території України.

Також Остапенко повідомила, що нині стосовно затриманого відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання зброї (ч.2 ст. 263 Кримінального кодексу України).

У той же час керівник прес-центру не виключає, що в ході подальшого розслідування будуть відкриті кримінальні провадження за іншими статтями Кримінального кодексу.

Водночас перевіряється інформація щодо можливої організації затриманим захоплення облдержадміністрації в Донецьку і Луганську.

Відповідаючи на запитання щодо масштабів розгорнутої на території України диверсійної діяльності з боку іноземної спецслужби, Остапенко зазначила, що поки надати якусь точну інформацію з цього приводу важко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1602