Білий дім не може впоратися зі спокусою і виставляє напоказ кожну свою дію щодо української кризи, підриваючи ймовірність успіху своєї політики. Там упевнені: президент грає в тому, що відбувається, вирішальну роль, і кожне його висловлювання йде на користь справі. Адміністрація не розуміє, що тим самим надає народові України ведмежу послугу, ускладнюючи для Росії відступ з Криму, пише оглядач Foreign Policy Корі Шаке.

Білий дім не тільки інформує журналістів про телефонні переговори Барака Обами з Володимиром Путіним, але й оголошує зміст цих розмов. Чому співробітники адміністрації впевнені, що це знизить рішучість Путіна довести гамбіт до кінця - загадка.

Автор пропонує згадати про моральну або навіть юридичну двозначність американської позиції щодо України. США стали на бік народу, який щойно скинув демократично обраний уряд, тому, вихваляючи непорушність демократичних процесів, адміністрація ходить по тонкій кризі. Це не тільки виставляє напоказ лицемірство США - країни, яка підтримує правила тільки тоді, коли вони приносять прийнятні для неї результати, - але й легітимізує прийдешній кримський референдум. «Самозамилування Білого дому загнало його зовнішню політику в кут: США тепер оскаржують волю більшості в Криму, щоб захистити волю більшості у Києві», - констатує оглядач.

Найкращий вихід із цієї кризи - переконатися, що в Україні буде обраний репрезентативний парламент. Це стосується як загальнодержавних парламентських виборів, призначених на 25 травня, так і Криму, де 16 березня має відбутися референдум про відокремлення від України. За настільки короткий проміжок часу Захід має розвіяти законні побоювання кримчан, наповнити регіон міжнародними спостерігачами всіх мастей, провести роботу з лідерами обох сторін, повідомивши їх про свою реакцію у випадку того чи іншого розвитку подій, запевнити обидва табори, що навіть після поразки їхні права будуть дотримані.

«Замість того щоб, як Обама, оголошувати кримський референдум незаконним, ми повинні зробити те, що личить демократіям, - виграти в суперечці», - підкреслює Шаке, пише «Інопреса».

Коли ситуація стабілізується, можна буде приділити увагу «страві, яку краще подавати холодною - відплатити Путіну та його поплічникам за зухвалу спробу зробити «захист російських» приводом для залякування сусідів». «Путін уже досяг важливої мети: регіону показав, на що здатна Росія. Авторитарні лідери набагато краще тих із нас, хто живе за гарантованої свободи, розуміють: варто лише вселити людям страх, а для його підтримки масштабні репресії не потрібні. Довівши перевагу прав росіян незалежно від місця їхнього проживання, він відкинув тінь самоцензури на політику країн Балтії», - йдеться в статті.

Замість того, щоб запевнити союзників у тому, що США захистять їхню територіальну цілісність, у Білому домі намагаються змусити забути вимовлені ними ж слова про «лідирування з-за спини». Вони так само прагнуть змити приниження, викликане небажанням Обами покарати Сирію, яка заступила за «червону межу».

«Іншими словами, Білий дім воює на минулій війні», - робить висновок автор.

«Президент має привчити себе мовчати і почати виконувати малі справи, які можуть бути зроблені», - радить наостанок Шаке.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

858