Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявляє про спроби від'єднати кримську енергосистему від енергосистеми України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він сказав під час брифінгу.

За його словами, протягом останніх днів у Криму проходять наради представників уряду РФ з українськими енергопостачальними компаніями на предмет підключення автономних джерел електричної енергії до електричної системи півострова.

«На жаль, у ході цих нарад звучать пропозиції щодо від'єднання кримської енергосистеми від енергосистеми України», - зазначив міністр.

Також він повідомив про спроби силового захоплення «Чорноморнафтогазу».

«Такі втручання в єдину енергетичну, елекроенергетичну, газотранспортну систему України можуть мати важкі наслідки. Це можуть бути і техногенні катастрофи з витікаючими від цих дій наслідками. Може статися повне відключення АРК від електроенергії. Тому вся відповідальність за ті важкі наслідки, які можуть виникнути, лежить на організаторах», - сказав міністр.

На уточнююче запитання журналістів, хто конкретно мається на увазі, Продан заявив: «Це високі чиновники з уряду РФ. Наскільки мені відомо, це на рівні заступника міністра енергетики Росії».

Нагадаємо, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ і виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, і військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

В.о. президента України, голова парламенту Олександр Турчинов заявив, що Україна готова захищати свою територіальну цілісність і суверенітет.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1313